середу, 15 травня 2013 р.

Вічний рух
            Важко уявити життя без звуків, мелодій. Воно було б чорно-білим, якщо взагалі не просто чорним. Музика додає яскравих барв у сіре рутинне життя і для когось стає його сенсом. Найчастіше для музикантів -  людей з тонкою душевною організацією, глибоким внутрішнім світом і неординарним сприйняттям дійсності. З такими людьми я мала змогу спілкуватися особисто на VI Міжнародному конкурсі баяністів-акордеоністів «Perpetuum mobile».

 
           Історія конкурсу бере свої коріння ще в далеких 80-их роках минулого століття.  Тоді виникла особлива потреба створити перший зональний конкурс учнів-баяністів музичних училищ Західного регіону УРСР. А вже на зламі століть, коли вихром не вщухали соціально-економічні проблеми,  музика допомагала долати таку кризу: активізувалася нова хвиля конкурсно-фестивального руху.  Було створено безліч конкурсів, фестивалів на Донеччині, Київщині,Луганщині, Кіровоградщині, Львівщині, а точніше – на Дрогобиччині. Вже вісім років Дрогобич привітно збирає на своїх теренах музикантів з Росії, Білорусі, Башкортостану, Словакії, Латвії, Молдови, Італії, Китаю, Сербії, Польщі, Німеччини і, звісно, майже з усіх куточків України. Цей рік не став винятком. У 2013 на конкурс приїхало приблизно 800 учасників. Такий масовий інтерес до фестивалю викликаний не просто так: конкурс унікальний. Він не має аналогів в Україні тай взагалі в Європі, адже в ньому беруть участь не тільки учні, студенти, але й викладачі та сольні виконавці без обмежень у віці. В кожній з шістнадцяти знайдеться чимало віртуозних виконавців. Ясна справа, таких майстрів повинні судити лише «гуру» баянно-акордеонного мистецтва. Так і є. Запрошеними членами журі є найвідоміші баяністи сьогодення: Давидов Микола Андрійович(Україна) – заслужений діяч мистецтв України, академік, доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри народних інструментів Національної музичної академії України ім. П. Чайковського; Зубицький Володимир Данилович(Україна – Італія) – лауреат міжнародних конкурсів, учасник фестивалів та конгресів Всесвітньої конфедерації акордеоністів, заслужений діяч мистецтв України, член НСКУ, голова та президент багатьох міжнародних конкурсів; Варавіна Людмила Василівна(Росія) – професор, заслужений працівник вищої школи Росії, завідувач кафедри народних інструментів Ростовської державної консерваторії ім. Рахманінова; Севрюков Микола Іванович(Білорусь) – голова Асоціації  білоруських баяністів і акордеоністів, професор; Єжи Мондравскі(Польща) – директор Інституту музичної освіти Університету ім. Яна Кохановського в Кєльцах, професор, лауреат міжнародних конкурсів та інші не менш відомі постаті в історії баянної музики. Конкурс, звісно, проводиться не просто так, для «галочки», а для того, щоб популяризувати виконавську школу академічного народно-інструментального мистецтва. А ще просто для того, щоб зібрати разом друзів, однодумців і дійсно хороших людей. Спілкуючись одне з одним, люди діляться досвідом яким би він не був, і без цього на фестивалі не обійшлося. Проводилися науково-практичні конференції, майстер-класи, де професори, академіки, заслужені артисти ділилися досвідом.
        Зранку впродовж чотирьох днів велися конкурсні прослуховування учасників у різних категоріях, а ввечері останнім не доводилось сумувати, тому що щовечора Дрогобич насичувався баянною музикою: 9-го травня відбулося урочисте відкриття, на якому виступили Володимир Грачов із Саратова, Георгій Коч з Одеси та ансамбль народних інструментів «Мозаїка»(що також з Одеси), 10-го травня ми мали змогу почути дует у складі баяніста Єжи Мондравскі та віолончелістки Урсули Мізі, а також слухали баяніста з Росії – В’ячеслава Бондаренко. Враження від цього концерту неможливо описати словами. Саратівцю аплодували стоячи із вигуками «Браво!». 11-го травня у Костелі святого Варфоломія лунала барокова музика у виконанні Андрія Дубія, Артема Нижника та кількох дуетів. 12-го травня вдалося почути Євгена Суслова з Арзамасу та Віталія Козицького з Києва. Вже 13-го травня відбулося нагородження переможців, концерт лауреатів та урочисте закриття конкурсу.
          Цього року Закарпаття показало дуже хороші результати. Ужгородський оркестр народних інструментів з Ужгородського музичного училища ім. Д. Задора вибороли перше місце у своїй категорії. З цього ж навчального закладу баяністи Лендєл Іван (випускник Іршавської ДШМ), та Мурник Петро  (випускник Білківської ДШМ), стали дипломатами у номінації солістів студентів середніх музичних навчальних закладів.  Довганюк Надія з Великого Бичкова посіла друге місце у категорії учнів ДШМ віком від 13 до 15 років, а Свида Злата – третє (у цій же категорії), а це прекрасні результати, враховуючи те, що борців за звання лауреатів у цій категорії було небагато-немало – 33 чоловік. (…)
             Особисто я,  займаючись грою на баяні половину свого юного життя, відчула ейфорію, слухаючи як звучить баян у руках професіонала, що займається музикою годинами і дихає нею. А ще радість, коли бачила дванадцятирічних дітей з акордеоном у руках, бо є надія, що у цього конкурсу є і світле майбутнє. Я відчула гордість за свою країну, знаючи, що більшість нагород  забрали українці. А ще я вперше випробувала на собі якесь дивне відчуття перед і після мого виходу на сцену, я навіть не можу його описати, в ньому змішалися і запал, і надія, і відданість музиці, і цілеспрямованість, яку часом затупляв страх, і бажання йти до кінця, сміючись і не дивлячись на все. Напевно, це любов… Любов до великого мистецтва – музики. Бажаю всім хоча б раз відчути її і зрозуміти, тоді музика точно чимось віддячить.
            Свида Злата, учениця Іршавської ДШМ.
         Примітка редактора. Учениця заслуженого працівника культури України Рацина О. М., як переможець конкурсу, дістала запрошення для участі в Міжнародному конкурсі «PREMIA LANCIANO».


Немає коментарів:

Дописати коментар