четвер, 17 липня 2014 р.

Чи вдасться нам відродити фестивальний рух на Іршавщині?
         Будь-яка нація починається з культури. У цьому аспекті наша Іршавщина на фоні Закарпатської області виглядає керманичем, не дивлячись на те, що  загроза фестивальному рухові збільшується.
         У нашому  мальовничому краї Боржавських полонин досить велика фестивальна гама: відомий і унікальний фестиваль ковальського мистецтва  та народних промислів «Гамора», але  цьогоріч  в зв’язку з напруженою ситуацією на Сході та зростаючою загрозою військового вторгнення на територію України з боку її східних кордонів, було прийнято рішення скасувати всі заплановані святкові заходи, відповідно проведення фестивалю було відмінено.
         З метою  підтримки наших закарпатських молодих виконавців народної  та естрадної пісні у нас проводиться Всеукраїнський пісенний фестиваль-конкурс «Іван Попович збирає таланти»,  який проходить в рідному селі Івана Дмитровича, селі Осій, де під брендом Отамана Карпат учасники, що з’їжджаються майже зі всіх районів, областей, міст України мають можливість показати свої творчі здібності та позмагатися на батьківщині Народного артиста.
         Традиційно, 14 січня Іршавщина поринає в справжню атмосферу Новорічно-Різдвяного дійства. На свято Святителя Василя Великого перед районним будинком культури проводимо фестиваль «Вертеп». У дійстві приймають участь чимало «вертепівців» та колядницьких колективів, всі  вони радують присутніх своїми колядками, цікавими виступами та Різдвяним настроєм. Велика кількість Іршавчан та гостей міста приймають участь у цих радісних, святкових торжествах.
         Наш край воістину прекрасний, тому й не дивно, що він дав нам художника  світового рівня - Адальберта Ерделі. У вересні  2010 року, в селі Загаття було проведено Перший фестиваль мистецтв ім. Адальберта Ерделі. Організатором свята виступив на той час голова Іршавської РДА, Василь Устич, який мріє також відкрити пам'ятник та музей художнику. Було б прекрасно, відродити даний фестиваль у рідному селі художника з метою популяризації мистецтва в районі.
          Також не можу не згадати  про Всеукраїнський пісенний фестиваль ім. Михайла Машкіна - найбільший культурно-масовий захід, який проводився свого часу на Іршавщині. Учасники  народного ансамблю «Боржава» − то жива легенда краю. Пісню, яка облетіла весь світ і стала своєрідним гімном Закарпаття «Верховино, мати моя» Михайла Машкіна,  співають шанувальники високої музики у цілому світі. У 2000 р. рішенням Міністерства культури України фестиваль отримав статус Всеукраїнського. Згодом із-за  фінансової скрути  фестиваль було призупинено. Сподіваємося, ненадовго. Відділ культури і туризму Іршавської РДА, прикладе максимум зусиль, щоб відродити машкінський фестиваль, а в недалекому майбутньому одержати статус Міжнародного, що значною мірою дасть поштовх для розвитку культури, туризму та бізнесу в нашому краї.
          На Іршавщині є чимало славнозвісних виконавців пісенного та розмовного жанрів, народних майстрів, колективів художньої самодіяльності, художників, поетів та письменників, які ведуть активну концертну і прогандистську діяльність. Серед них дитячий зразковий фольклорний ансамбль «Кирниченька». У  їхньому репертуарі і жарти, і бавки, і розваги та фіглі з веселими коломийками. Це ансамбль, який підкорив ряд європейських сцен  (художній керівник - Едіта Канчій-Токар),  народний фольклорний ансамбль «Іршава», який користується великим успіхом у глядачів і авторитетом у музичних колах Закарпаття (керівник – заслужений працівник культури України Надія Мельник-Гудь). Це свого роду візитні картки Іршавщини.
         Також варто згадати про такі свята, які проводяться в районі: «Проводи вівчарів на Боржавські полонини» в селі Бронька. На святі обирається ватаг – полонинський ґазда, виготовляється сир і бринза, запалюється ватра, де під звуки трембіти довго не стихають співи і танці. Фестиваль родинної творчості «Родинні скарби Іршавщини», фестиваль духовного співу «Да святиться ім’я Твоє» та інші.
          Але на жаль останнім часом маємо сумну тенденцію до зменшення фестивалів, відповідно загроза фестивальному рухові збільшується.  Бездоріжжя і зруйнована соціальна інфраструктура - це проблема загальноукраїнського масштабу. І лише спільними зусиллями органів влади та при відповідній державній допомозі нам вдасться вирішити всі проблемні питання, що в свою чергу дасть змогу реально поліпшити  життя людей. Ці фестивалі, при сприятливих умовах, можуть стати дуже привабливими і унікальними для суспільства. Відділ культури і туризму реалізовуватиме якісний рівень культурного процесу і прикладе максимум зусиль, щоб відродити загублені фестивалі та дати «нове життя» існуючим, адже саме вони дають нам  можливість бути добрішими,тому що без традиції нема культури, а без культури нема нації!
Юлія ЩОКА
В. о. директора Іршавського РБК

Немає коментарів:

Дописати коментар