понеділок, 2 лютого 2015 р.

«ПОБАЧИВ СВІТ ЧЕРГОВИЙ НОМЕР ЩОКВАРТАЛЬНОГО ВІСНИКА «КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ДЖЕРЕЛА»
           Журнал, нагадаємо, видається з 2003 року Обласним організаційно-методичним центром культури і фіксує культурно-мистецьке життя Закарпаття.
           Одразу привертає увагу колоритна світлина (автор Юрій Мельник), на якій зафіксована режисер народного театру Свалявського районного будинку культури Маріанна Попович.
           Свіжий випуск – це два спарені номери. Він складається із десяти рубрик: «Коротко» (18 статей), «Відлуння подій» (17 статей), «Ювілеї» (7 статей), «Творча майстерня» (8 статей), «Цікаво знати» (2 статті), «У світ», «Постаті»,  «Актуально», «Стане у пригоді», «Пам’ять» – по одній.  Представлено матеріали 29 авторів.
          Теплотою відзначається інтерв’ю з народним учителем України Золтаном Жоффчаком, багато цікавих фактів про своє життя розповів народний  художник України Іван Бровді. А запропонував обидва матеріали відомий журналіст Василь Бедзір. Думками про щастя, мистецькі напрямки та секрети творчості ділився з Володимиром Мишаничем ужгородський художник Микола Іванчо. Ґрунтовну статтю про митця-філософа Яна Пашка із Хуста з нагоди 80-річчя  від дня народження підготував Володимир Мишанич. Життєвий і творчий шлях музиканта Мирослава Шутка описала у статті «Спочатку була скрипка, а потім – віолончель!» Юлія Тетерюк-Кінч. Про традиційні вишивки, ляльки-мотанки та свої творчі досягнення розповідала Василеві Бедзіру заслужений майстер народної творчості України, ювілярка Людмила Губаль. Кандидат педагогічних наук Олена Юрош із любов’ю та знанням справи написала про Ужгородську дитячу музичну школу № 1 імені П.І.Чайковського з нагоди  70-річчя закладу.
         Про викладача Ужгородського коледжу культури та мистецтв Марію Гомоляк і о.Миколая Лаурука із Румунії написані змістовні та повчальні статті кандидатом філологічних наук, заслуженим діячем мистецтв України Іваном Хлантою. Досягненнями і проблемами, які існують у галузі культури, ділився з Володимиром Мишаничем начальник відділу культури і туризму Берегівської райдержадміністрації Ласло Галас.
         Про прем’єри, гастролі і цікаві епізоди  34-го театрального сезону Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка»  повідомила Ніна Малишка. А заслужений працівник культури України Василь Кобаль по-батьківськи, щиро розповів про молоді таланти Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв.
         Два матеріали представив постійний дописувач, заслужений працівник культури України Василь Габорець. У рубриці «Постаті» опубліковано статтю про відомого закарпатського громадсько-культурного діяча Василя Русина (1935–2010), а у рубриці «У світ» – рецензію на книгу Віктора Шостака «Цінності, що виходять за межі часу».
         Для керівників самодіяльних художніх колективів і шанувальників народної творчості запропоновано закарпатську народну пісню з нотами «Ах, Боже муй» в обробці заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук.
         Уперше на сторінках журналу виступив науковий співробітник Закарпатського краєзнавчого музею Михайло Біланич і запропонував цікаву статтю про скульптора-ливара ХІХ століття із села Шелестово Мукачівського району Валентина Віллашека.
         Також широко представлено у номері участь самодіяльних колективів Закарпаття у фольклорних фестивалях як в Україні, так і за кордоном. Декілька  матеріалів присвячено відкриттю виставок робіт відомих у краї художників та майстрів народної творчості, описано низку культурно-мистецьких акцій.
        Уже десять років поспіль упорядковує та готує матеріали до друку завідувач редакційного сектору Обласного організаційно-методичного центру культури Марина Офіцинська. Проілюстровано журнал «Культурологічні джерела» яскравими та якісними фотографіями.
        Отже, приємного перегляду і читання.
        До слова, у 2014 році побачили світ три журнали.
                                                                                                                      Людмила Веклюк,
                                                  завідувач відділу Обласного організаційно-методичного центру культури
http://zakfolkcenter.at.ua/


 

Немає коментарів:

Дописати коментар