понеділок, 23 листопада 2015 р.

Прояв особистості через хорове мистецтво

  З метою покращення роботи колективів художньої самодіяльності з вокально-хорового жанру та необхідністю активізації творчої діяльності керівників колективів, поліпшення подальшої роботи з розвитку хорового мистецтва в Іршавському районному будинку культури пройшов районний семінар клубних працівників та керівників вокально-хорових колективів на тему «Вокально-хорове мистецтво Іршавщини. Їх проблеми і здобутки».  Питанням «Стан і перспективи розвитку вокально-хорового жанру в районі в сучасних умовах» відкрила семінар провідний методист Іршавського РБК Оксана Сідор, яка в своєму виступі висвітлила значення колективів відповідного жанру у патріотичному вихованні підростаючого покоління та молоді. Зокрема, наголосила про створення хорових колективів і роль сільських закладів культури у збереженні духовності краю.
В роботі семінару взяли участь запрошені провідні фахівці. Питання «Виховання вокально-хорових навичок в дитячому хорі. Робота над виконавською майстерністю» розкрив керівник і диригент хору хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи, заслужений діяч мистецтв України Володимир Волонтир. Приємна співрозмова з семінаристами додала творчого натхнення на майбутню творчу працю. З питанням «Церковна хорова музика та її роль у духовному житті підростаючого покоління»  виступила керівник зразкового дитячого духовного хору БК с. Білки Віра Ерделі, яку вміло доповнив протоіреєй Петро-Павлівського православного храму с. Білки о.Георгій Чулей, а «Визначення творчого обличчя колективу» - керівник зразкового дитячого вокального ансамблю «Дзвіночок», заслужений працівник освіти України Ірина Паньканинець. Ці ж питання були детальніше розкриті у показовому виступі  їхніх колективів на сцені районного будинку культури, що одночасно проходили переатестацію на підтвердження звання. Звучали твори в обробці Миколи Леонтовича, Федора Копинця, Ірини Паньканинець. Свою творчу роботу продемонстрував і народний хор ветеранів Іршавського РБК, керівником якого є Оксана Сідор, концертмейстер Ігор Староста. Приємно вразили семінаристів «Пісня про Іршаву» на слова і музику Степана Овсака, «Рідна Верховина» - Михайла Кречка та ін.
Брошуру-буклет «Районний фестиваль духовного співу «Да святиться ім’я Твоє…» презентувала автор Оксана Сідор, яку отримали всі керівники колективів, що взяли участь у фестивалі. Приємною несподіванкою для учасників та гостей семінару стала інформація про наступну творчу постать, що поповнила каталог «Хормейстери – митці Іршавщини» ( автор Оксана Сідор) . Це Ерделі Віра Петрівна – керівник зразкового духовного хору БК с. Білки. У своїй презентації Оксана Іванівна детально зупинилась на творчій біографії Віри Петрівни, розказала  про ті духовні  цінності, які допомагають їй жити і творити.
Отримали насолоду глядачі від виступу народного духового оркестру клубу с. Доробратово ( керівник Іван Югас ). Документальний фільм «Здобутки Іршавщини» презентувала народна кіно-фотостудія Іршавського РБК ( керівник Василь Ловска).
Цікавими творчими настановами під час  підведення підсумків районного семінару-практикуму та переатестації народних (зразкових) колективів були  головного спеціаліста управління культури Закарпатської облдержадміністрації Світлани Мендель та викладача Ужгородського державного музичного училища імені Д.Задора, заслуженого працівника культури України Олександра Ухача.

Іван Котубей, художній керівник
Іршавського районного будинку культури

















Немає коментарів:

Дописати коментар