середу, 19 серпня 2020 р.

Вітаємо з міжнародним днем археології!

 Вітаємо всіх, хто трудиться у цій сфері і примножує багатства України, зберігаючи її історико-духовну та культурну спадщину. Робота сектору культури, молоді та спорту Іршавської РДА (завідувач Ісак О.В.) спрямована на збереження музейної справи в районі. За дорученням, провідний методист Іршавського РБК Оксана Сідор відвідала народний історико-краєзнавчий музей в с.Чорний Потік. Велика вдячність завідувачу мезеєм Юрію Фегеру за пошуково-дослідницьку роботу. У музеї знаходяться археологічні знахідки, знайдені на території навколишніх сіл. Ось одна з них - меч, якому 3000 років.





З історії музею:

Народний історико-краєзнавчий музей

с.Чорний Потік

Історико-краєзнавчий музей c.Чорний Потік засновано в 1982 році. Музей працює за профілем «Історичне краєзнавство». Засновником і керівником музею до 2013 року була Фегер Маргарита Федорівна – історик за фахом, заслужений працівник народної освіти України. Зараз завідувачем музею працює Юрій Анатолійович Фегер. При музеї працює рада, до якої входить п’ять чоловік.

До 1989 року музей розміщувався в пристосованому приміщенні і займав одну кімнату.

У 1989 р. під музей силами громадськості, а також на кошти тодішнього колгоспу «Червоний  партизан» було побудовано двоповерховий будинок. На його відкриття було запрошено колишніх командирів, радистів, учасників партизанського загону Усти-Прищепи. Це було велике свято у селі, яке пройшло під девізом: «Ніхто не забутий, ніщо не забуто». З того часу музей займає окремий будинок. Площа музею 162 кв. м.

Загальна кількість предметів загального фонду становить 1017. У музеї є предмети, які відносяться до державного реєстру національно-культурного надбання. Серед них кам’яна сокира 6-3 ст. до н.е., бронзовий меч 1 тис. до н.е., «Тріодь Пісна» 1699 року видання, «Євангеліє» кінця 18 століття, «Псалтир» – початку 19 століття.

В 1999 році музею присвоєно звання «народний».

Всі матеріали музею розміщені у чотирьох кімнатах відповідно до тематики.

Перша кімната «Минуле нашого краю». У цій кімнаті можна побачити макет селянської хати ХVІІІ – початку ХІХ століть; предмети побуту; знаряддя праці та народних ремесел; вироби з дерева, ткацтва; взуття, одяг, велика колекція вишивок – скатерті, серветки, доріжки, сорочки, колекція ляльок-мотанок – все, що розповідає про різні періоди життя наших односельчан у минулому.

Матеріали другої кімнати розповідають про діяльність інтернаціонального партизанського загону Д.Усти – І.Прищепи, який з 8 серпня по 25 жовтня 1944 року діяв на території  Іршавського , Свалявського районів. Кімната називається «Іскри партизанської боротьби на Іршавщині».

Одна з вітрин цієї кімнати розповідає про партизан-антифашистів, які загинули внаслідок катастрофи літака, який 25 серпня 1944 року розбився в урочищі «Гробище». В 1946 році їхні останки перепоховали в центрі с. Чорний Потік. На їхній могилі 12 вересня 1964 року було встановлено пам’ятник з написом «Вічна слава героям-братам по спільній боротьбі проти фашизму». Біля нього з того часу щорічно відбувається мітинг, яким розпочинається святкування дня Партизанської слави.

В 2014-2015 р.р. за ініціативи завідувача музуєм Фегера Ю. А.,  матеріальної допомоги спонсорів – членів ЗОГО «Клубу 128 дивізії», в урочищі «Гробище» на місці катастрофи літака були проведені пошукові роботи і знайдено залишки з розбитого літака, особисті речі і нагороди членів екіпажу. В результаті пошукової роботи встановлено їхні імена, які були невідомі сімдесят років. Музей зібрав архівні матеріали про цю трагічну подію, особові справи всіх членів екіпажу та спробував розшукати родини загиблих героїв. Силами добровольців та активістів села, при допомозі спонсорів, в урочищі споруджено обеліск, який відкрили в день 70-річчя загибелі десантників.

У вітринах, на стендах – спогади, фотодокументи, газетні статті, речі, залишки зброї, гільзи бойових патронів, які були знайдені юними слідопитами під час турпоходів по місцях партизанської слави, на горі Бужора, на місці, де знаходився штаб партизанського загону з серпня по жовтень 1944 р., а також предмети, знайдені під час пошукових експедицій 2014-2015 років.

Матеріали третьої кімнати розповідають про розвиток освіти та культури в селах, які входять до Чорнопотіцької сільради. Є «Хроніка Крайньомартинської початкової школи з 1924-1939 р.р.», фотографії будинків школи, підручники початку ХХ ст. Дослідницькі роботи: «Історія села Чорний Потік», «Історія села Кр.Мартинка», «Історія Чорнопотіцької середньої школи з найдавніших часів по 2006 рік»; зібрано спогади про звичаї і традиції, які побутували у наших селах в минулому; легенди про виникнення назв сіл, урочищ, полів. За цими матеріалами Фегер Маргаритою Федорівною видано брошуру під назвою «Легенди, перекази, бувальщини, поезії «Зачарованої долини». Її твори і особисті речі знаходяться на окремому стенді.

Більше 10 письменників і поетів Іршавщини подарували книги нашому музею. Серед них поети Василь Кузан, Михайло Шмулига, письменник Василь Шкіря, історик Василь Керечанин, поетеса Олена Демчик, фольклорист, літературознавець, бібліограф, мистецтвознавець і педагог, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта,  Їхні твори зберігаються у вітрині «Подаруй музею книгу».

Новими у цій кімнаті є написані учнями школи, членами Малої академії наук, науково-дослідні роботи з історії релігії в нашому краї. Зокрема написана історія церкви Адвентистів СД та історії церков сіл Крайня Мартинка, Чорний Потік, Підгірне, Локіть. Здійснено повне дослідження церковної книги «Тріодь Пісна » і описано згідно музейних вимог. Також проведена велика робота по перекладу 300-літніх написів, зроблених на полях книги, що дало змогу деталізувати історію не лише церкви, а й села Крайня Мартинка.

Четверта кімната має назву «Кімната патріотичного виховання». Тут розміщені матеріали про воїнів-афганців – випускників нашої школи, учасників бойових дій на Сході України, стенд «Небесна сотня». Щороку на передодні «Дня захисника Вітчизни» у музеї збираються ветерани Афганської війни, учасники АТО, де юні екскурсоводи – учні школи знайомлять їх з експозицією музею. Тут проходять уроки патріотичного виховання учнів.

У музеї є картинна галерея. Свої картини музею подарували художники Іршавщини: Василь Ловска, Василь Пинзеник, Лариса Щока, Василь Філеш, Євген Максим та інші. В музеї проводяться фото-виставки, виставки робіт гуртків «Ткацтво» та «Скульптор», постійно діє виставка робіт коренепластики майстрині Лариси Щоки.

При музеї працює гурток «Юний екскурсовод», яким керує Мороз Лілія Володимирівна.

У музеї проводиться змістовна робота по використанню музейних матеріалів у виховній роботі серед учнів, молоді, населення. Тут проходять уроки мужності, зустрічі із ветеранами війни і праці, дитячі ранки, дні відкритих дверей. На матеріалах музею вчителі школи вчать учнів знати і любити свій рідний край, його історію, свій родовід, рости добрими, мудрими, працьовитими, любити нашу Батьківщину

Наш музей – то справжня духовна скарбниця. Щороку музей відвідують більше двох тисяч людей. Це учні шкіл району, області, гості села, туристи.

Робота музею висвітлюється на сторінках районних та обласних газет. В соцмережах.

Фонди музею постійно поповнюються новими документами та предметами, які мають музейну цінність

                    

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар