понеділок, 10 лютого 2014 р.

Народний фольклорний ансамбль «Іршава» Іршавського районного будинку культури
          Колектив створений у 1990 році. Його учасниками стали вчителі, працівники культури районну, а зараз і студенти. Організатором і керівником є Надія Іванівна Мельник-Гудь – заслужений працівник культури України, хореографом постановником являється Михайло Андрійович Шютів – заслужений працівник культури України. Колектив має у своєму репертуарі багато творчих програм. Це зокрема «Вертеп», «Біля млина», «Заспіваймо собі файно», програма яка цілком складається з творів духовної тематики. Особливою популярністю користується телевізійна передача «На фіглі з Марьков Голубинськов» це багато серійний цикл передач, який з кожним роком обростає новими ідеями. Останніми роками записані такі телепрограми як «Садимо капусту у Заріччі», «Весна на іршавщині», «Полонина», «У гостях у народного артиста України І. Поповича у Осої», «Гриби», «Божий Син десь народився».
          Ансамбль брав участь у телетурнірах «Сонячні кларнети», «Горицвіт» (Львів), «День сміху» (Закарпатська телерадіолкомпанія).
          Являється переможцем різних фестивалів та конкурсів нелише в нашій області, а й далеко за її межами це «Коломийка» (Коломия), «Вертеп» (Рівнему та Корці), «На руса ля Яна» (Польща), «Свидник», «Камьонка» (Словаччина), феставиль національних меншин у Празі, Любліні та багато творчих поїздок в Італії, Франції, Швейцарії, Німеччині, Австрії, Португалії, Угорщині, Румунії.
           Влітку 2013 року на воловеччині проводився фестиваль коломийки колектив представив надзвичайно колоритну програму з піснями, танцями, фіглями. Коломийки звучали як у сольному виконанні так і групою. Вийшло своєрідне змагання по виконанню цього виду фольклору. За ці і заслужена перемога і друга премія. Глядачі під час виступу «Іршави» перепитували «Це ті  артисти, що у YouTube?»  
          Феєричний цикл концертів під час новорічно-різдвяних свят 2013-2014 рр. ансамбль «Іршава» завершив поїздкою в місто Сніна, що проводився регіональним товариством українців-русинів у Словаччині. Надзвичайно теплий прийом наших артистів свідчить про високий рівень виконавської майстерності наших учасників як у виконанні вінчованок, колядок, щедрівок так у подачі нашого закарпатського фольклору. Всі без виключення включалися в процес колядування навіть закарпатські танці, записані на іршавщинні танцював весь зал. Після кожної поїздки колектив отримує багато запрошень виступити  в різних країнах. Так після поїздки в Португалію де ансамбль брав участь у трьох карнавалах в різних містах країни наші учасники отримали запрошення виступити на півночі Італії.  У 2009 році зустріч з темпераментною італійською публікою відбулася, паралельно з концертими артисти відпочивали, їздили у місто-казку Венецію де відвідали багато музеїв, покаталися на гондоні по каналах, побувалі на площі, відвідали храми, прогулялися пішки і придбали сувеніри на пам'ять, фотографувались на пам'ять. Фото з різних поїздок є на нашому сайті http://folkirshava.narod.ru/. Особливий позитив учасників відмічається коли дивишся телепрограми які вже згадувалися. Наразі планується запис телепередачі на Першому національному «День народження земляка Івана Поповича» в Києві, де будуть відзняті нові музично-хореографіно композиції та пісні, що ними постійно поповнюється репертуар колективу. Готується до друку збірник обробок народних пісень «Співає Іршава» керівником. А також запускається черговий аудіо альбом програми «Іршава».
          Зараз колектив запрошений у Сербію, Румунію, Словаччину (Мадуніце, біля Братіслави), м. Чаквар (Угорщина).
         Особливо хочеться відмітити концерти «Іршава», що проходять у наших санаторіях, де відпочивають люди із країн СНД, України та навіть з Європи. Ці виступи перетворюють у своєрідні концерти-лекції де постійно йдуть пояснення про наше геополітичне розміщення де фольклор істотно відрізняєть від інших регіонів України. Тут мелодії, ритми словаків, угорців, румунів, поляків тісно переплітаються з нашими коломийками, піснями і утворюється таке неперевершене явище як закарпатський фольклор. «Раківчанка», «Бубнарський» (Румунія), «Міла моя», «Колим собі милу вбирав» (Словаччина) та інші.
          В репертуарі ансамблю є обрядово-календарні веснянки «Цінторія», «На зеленій убочі», обрядово-весільні коломийки «Та зацвіла черешенька» та інші.
        Для керівників «Іршави» важливим є те, що молодь, пропагуючи народну творчість займається улюбленої справою створює і собі сучасні номери з вкрапленням фольклору. Ці творчі роботи ми показуємо у корпоративах яких у колективу є багато. Виховним моментом є те, що молодь не вживає алкогольні напої, для них наркотиком є творчість, концерти, веселі творчі поїздки.
         Аматори іршавщини захищали честь області на святкуванні днів культури Закарпаття, вони були учасниками Днів іршавщини в Києві на сцені Національної опери.
         Нагороджений багатьма дипломами пам’ятними медалями.




Немає коментарів:

Дописати коментар