вівторок, 18 березня 2014 р.

Нові творчі здобутки Іршавщини
          15 березня 2014 року на засіданні Сойму Підкарпатської Русі Карпатська Україна була проголошена незалежною державою. Однак вона проіснувала недовго, бо наступного дня була окупована хортівською Угорщиною. На захист молодої держави виступили патріотично настроєні мешканці краю, які були розбиті регулярними угорськими військами. Бій відбувся на Красному полі, що неподалік Хуста.
          Як данина пам’яті цим подіям 15-16 березня 2014 року в м. Хусті відбувся У відкритий обласний фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле», в якому взяли участь художні колективи від Іршавського району. Це хор працівників культури району (керівник Оксана Сідор) та чоловіче вокальне тріо Іршавського районного будинку культури у складі Миколи Боїшко, Олександра Голіби, Ігора Старости (керівник Микола Боїшко).
         На розсуд вельмишановного журі у складі професора Київського Національного університету культури і мистецтв, заслуженого працівника культури України Петра Андрійчука – голови журі, начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації, заслуженого працівника культури України Юрія Глеби, художнього керівника та головного диригента заслуженого академічного Закарпатського народного хору, заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук, народного артиста України Петра Матія, композитора Ігора Білика та зав. відділом народної творчості та аматорського мистецтва обласного організаційно-методичного центру культури Ганни Дрогальчук два колективи району представили по три конкурсних твори. Серед відомих хорових колективів Івано-Франківської та Закарпатської областей, які брали участь у конкурсі хор працівників культури району та вокальне чоловіче тріо отримали високу оцінку журі та щирі оплески глядачів. В їх виконанні звучала патріотична тематика «Віє вітер…» І.Пономарькова, «Наливаймо, браття»- українська народна пісня, «Як на дальнім небосхилі» П.Майбороди та інші народні обробки О.Голіби. За результатами конкурсу,ці колективи стали лауреатами ІІІ ступеню фестивалю-конкурсу в різних номінаціях.
          Після конкурсу учасники хору взяли участь у мітингу присвяченому 75-ій річниці Карпатської України на Красному полі.
         Приємна співрозмова та підтримка начальника управління культури облдержадміністрації Юрія Глеби та професора Київського Національного університету культури і мистецтв Петра Андрійчука додала творчого піднесення учасникам з Іршавщини.
Оксана Сідор, провідний методист Іршавського РБК,
керівник хору

 

Немає коментарів:

Дописати коментар