вівторок, 31 липня 2018 р.

Підсумки районного огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості Іршавського району у 2018 році



Відповідно до наказу Міністерства культури України від 30.06.2017 року № 619 «Про затвердження Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості», наказу Департаменту культури облдержадміністрації від 22.06.2018 року №01-11/842, з метою вивчення, удосконалення та активізації діяльності клубних закладів у сільській місцевості, пошуку нових форм і методів культурного обслуговування населення, привернення уваги державних органів влади до проблем культури у селі, в районі пройшов районний огляд-конкурс клубних закладів в сільській місцевості.
Протягом конкурсного періоду  всі клубні заклади району спрямовували роботу на організацію та проведення культурно-дозвіллєвих заходів по збереженню та примноженню культурних надбань краю, активізацію роботи колективів художньої самодіяльності, а саме: 32 сільських клубних закладів, де працює 305 клубних формувань, в них учасників – 3494, 20 колективів зі званням народний (зразковий).
За результатами проведеного конкурсу оргкомітет-журі визначили переможців, якими стали:
-         Клуб с. Дешковиця (зав. клубом Бородкіна М.В.) – І місце;
-         Клуб с. Осій (зав.клубом Кузьміна М.В.) – ІІ місце;
-         БК с. Приборжавське (директор Батьо Г.М., худ.кер.Панющик В.В.) –ІІ місце;
-         Клуб с. Мідяниця (зав.клубом с. Шанта М.В.) – ІІІ місце;
-         Клуб с. Івашковиця (зав.клубом Котубей М.М.) – ІІІ місце.
Вищевказані установи сумлінно віднеслись до роботи у конкурсному періоді (2016-2018р).»

Клуб с. Дешковиця. Зроблено капітальний ремонт установи за кошти, виділені сесією районної ради, сільської ради та меценатські. Придбано стільці, оформлено сцену, закуплено  вбрання для сцени та сценічний одяг учасникам художньої самодіяльності за рахунок коштів спонсорів. Заклад культури став головним культурним осередком села. Тут проводяться всі культурно-дозвіллєві та освітні заходи: новорічно-різдвяні заходи ( зустріч Нового року, свято жінок 8 березня, день матері, день Пам’яті та примирення 9 травня, день Незалежності України, день першокласника, випускний вечір школи та інші.)
Велика співпраця з релігійною громадою сприяє залученню туристів до об’єктів культури та пам’ятки сакральної архітектури (дерев’яної церкви), що знаходиться у селі. Зараз ведеться робота по залученню коштів ( спецкоштів  та загального фонду сільської ради, меценатських) по облаштуванню території (плитка) та ремонту кабінетного приміщення у клубі.
Клуб с. Осій. Установа культури, яка протягом багатьох років не втратила своє творче обличчя. Незважаючи на слабку матеріальну базу, керівник закладу проводить відповідну роботу з організації культурно-дозвіллєвого відпочинку для різних категорій населення у селі. Приділяється належна увага в культурному обслуговуванні дітей-інвалідів, людей похилого віку. Соціальне партнерство клубу з медичним закладом допомагає у популяризації здорового способу життя, профілактиці шкідливих звичок. Співпраця з настоятилем церкви сприяє відродженню духовності. Учасники клубних формуванню беруть участь у відзначенні храмових свят, тощо.
Святкування дня виведення військ з Афганістану стало традиційним, а також: новорічно-різдвяні заходи, день Незалежності України, день сміху, зустрічі з ветеранами другої світової війни та інші. Багато індивідуальних виконавців беруть участь у фестивалях різних рівнів.
БК с. Приборжавське. Протягом конкурсного періоду будинок культури відігравав визначну роль у духовному житті людей, спрямовував свою діяльність на духовне відродження, збереження фольклорних традицій, забутих народних свят та обрядів села. При будинку культури працює зразковий фольклорний ансамбль «Сколомийка» ( керівник Ольга Кукла), який є гордістю села, веде активну концертну діяльність, пропагуючи народне самодіяльне мистецтво на теренах району, області, родинний ансамбль Сабадошів та ін. Колядницький колектив будинку культури бере участь у районному фестивалі «Іршавський бетлегем», «Сколомийка» - у районному фестивалі «Гамора». Будівля потребує матеріально-технічного забезпечення, але це не стало приводом для припинення культурно-дозвіллєвих заходів. Окрасою народного мистецтва у селі є збереження народних ремесел. Село славиться різблярами по дереву ( Лесик І.), лозоплетіння ( Головко І.), художники: (Ісак О. Дурда А.).
Клуб с. Мідяниця. Основним напрямком клубу у конкурсному періоді було збереження самодіяльного народного мистецтва, залучення до роботи у колективах художньої самодіяльності творчої молоді та популяризація їх таланту на сценах. Приємною родзинкою у роботі клубу стало створення нового вокального ансамблю « Мідянський лісапед», який успішно виступає у різних масових заходах, є запрошеним гостем у інших селах, активізовує свою концертну діяльність у обмінних виступах, є візітівкою всіх концертних виступів. В цьому році колектив прийняв успішну участь у районному фестивалі «Гамора». Керівник закладу привертає увагу односельчан до роботи гуртків дітей та молодь. Організовуються конкурсні виступи у різних жанрах. Родзинкою у роботі клубу є також любительське об’єднання «Бочкарі», яке приймає участь у виставках народних промислів на фестивалях у районі. Домінуючі заходи: новорічно - різдв’яні, день жінок, день матері, день Незалежності України, творчі звіти, день Перемоги та ін.
Клуб с. Івашковиця. Невеличке село в гірській місцевості, яке не втратило своє творче обличчя і продовжує дивувати своїми неповторними традиціями. Клуб знаходиться в оренді, тому налагоджена співпраця з орендарем допомагає роботі щодо задоволення потреб населення у культурно-дозвіллєвій діяльності. Майже одна установа на район, яка традиційно кожного року проводить давно започатковане свято вулиці, що проводиться в кінці липня місяця. Запрошені гості: депутати різних рівнів, вихідці із села, колективи художньої самодіяльності, односельчани мають прекрасну можливість насолоджуватись все новими здобутками у жанрі мистецтва, народних ремесел ( вишивка, малюнок на дереві, в’язання, художня різьба по дереву) та ін. Вокальний ансамбль автентичної пісні постійно бере участь у обласному фестивалі «Червене вино» ( м.  Мукачево), районний фестиваль колядницьких колективів «Іршавський бетлегем», духовної пісні «Да святиться ім’я Твоє…», фестиваль «Гамора». Народні пісні у селі Івашковиця за сприяння завідувачки клубом неодноразово записувались різними збирачами фольклору.

Р І Ш Е Н Н Я

районного оргкомітету-журі огляду-конкурсу
клубних закладів у сільській місцевості
в Іршавському районі у 2018 році

                  Заслухавши та обговоривши інформацію провідного методиста районного будинку культури, секретаря оргкомітету Сідор Оксану Іванівну про проведення районного огляду-конкурсу сільських клубних закладів, районний оргкомітет –журі.
                                                          ВИРІШИЛИ:
З нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва:
Нагородити дипломом І ступеню та цінним подарунком
За І місце:
Клуб с. Дешковиця, (завідувач Бородкіна Мирослава Василівна)

Нагородити Дипломом ІІ ступеню та цінним подарунком
За ІІ місце:
Клуб с. Осій, (завідувач Кузьміна Марта Василівна)
БК с. Приборжавське, (директор Батьо Ганна Іванівна, художній керівник Панющик Вікторія Вікторівна)

Нагородити дипломом ІІІ ступеню та цінним подарунком
За ІІІ місце:
Клуб с. Мідяниця, (завідувач Шанта  Мирослава Василівна)
Клуб с. Івашковиця, (завідувач Котубей Марина Михайлівна)
         Всіх переможців районного огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості журі  рекомендує для участі обласному огляді-конкурсі.










Немає коментарів:

Дописати коментар