вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Фестиваль «Берегиня»
         У м. Луцьку відбувся VІІ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Це дійство наймаштабніше зі всіх місцевих заходів , яке проводиться один раз на три роки. До Луцька з’їхались фольклорні колективи не лише з усіх куточків України, а й з восьми країн світу. На попередній фестиваль у 2010 році приїхали гості з п’яти країн.
Побачене приємно вразило, адже славнозвісний фестиваль вже вкотре підтвердив мету свого існування - популяризація українських традицій, обрядів, звичаїв, відродження народних весільних дійств, звичаєво-обрядової автентики літньо-осіннього циклу.
           Захід розпочався спільною молитвою на Театральному майдані і святковою ходою до Луцького замку, де й відбулося урочисте відкриття.
          Після  привітань розпочалося українське народне дійство «Обереги пам’яті», приурочене 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка. Данина шани великому Кобзареві лунала від зарубіжних, українських та волинських мистецьких колективів.
          У ці дні на всіх майданчиках і сценах міста відбуватимуться заходи, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. Збір врожаю, готування весіль, парубоцька звитяга й краса дівчат, музика вулиць і достаток застіль. Це змагання косарів і жниць, перший й останній сніп, музикування, пісні та жарти. Буде багато обрядових картинок – весілля, дитячі забавлянки, зажинки та обжинки, молодіжна вулиця.
         На фестиваль прибули фольклорні колективи від українських громад Росії (Мурманськ, Кубань), Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Румунії, Іспанії та Алжиру, а також   із Вінницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської (та міста Києва), Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Херсонської, Черкаської, Чернівецької, областей України та усіх районів і міст  Волині.
         Закарпаття на фестивалі представляли Костянтин методист Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культур та Антоніна Дурда, майстер народної творчості с. Приборжавське Іршавського району, яка представила художні вироби автентичного характеру та отримали Диплом за участь у VII Міжнародному фестивалі українського фольклору «Берегиня».

 



Немає коментарів:

Дописати коментар