пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

           10 вересня у виставковому залі районного будинку культури відбулося відкриття пленерних робіт Я народився під закосиченим узбіччям Синяка… з нагоди 100-річчя з Дня народження письменника-прозаїка Василя Фенича. Відкрила свято начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Ганна Матіко, яка сказала, що культурна спадщина письменника-прозаїка стане достойним вкладом в літературі нашого краю.
            Учні загальноосвітніх шкіл міста та гімназії ознайомилися з життям і творчістю Василя Фенича мультимедійний показ, який підготувала вчителька Ільницької ЗОШ І-ІІІ ст., племінниця Віталія Світлик. У виконанні учасників народного вокального ансамблю «Ільничанка» прозвучала премєра пісні на слова Віталії Світлик, музика Людмили Білозір Маєва пісня.
            Про пошукове та документальне підтвердження місцезнаходження могили письменника, впорядкування і підготовку до друку збірки творів, про виготовлення ескізів меморіальної дошки надмогильної плити, говорили жителі села Ільниці, заступник голови оргкомітету, депутат районної ради Василь Павлище, керівник народної кіно-фотостудії районного будинку культури Василь Ловска, директор історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець.
           Про живописні полотна митців народного районного об’єднання художників та народних масйтрів “Колорит Боржави”, а саме: Михайла Дочинця “Серпневий день, на місточку” Любові Матіко “На березниковому містку”, “Маєва пісня”, Василя Ловски “Смерековий камінь”, “Етюд”, Олександри Іванишинця “Стара школа”, “Дорога на Синяк”, Василя Філеша “Під Синяком”, “Осінь”, Олександра Дворака “Ільнички”, “Стара хата”, Антоніни Дурда “Березники”, Ольги Дурда “Мальовничий край”,  Любові Поштак “Осіння мелодія»”,  ознайомив член Національної Спілки художників України Василь Філеш, голова об’єднання.
           З переглядом літератури «Він передбачив свою долю» ознайомила завідувач відділу обслуговування Іршавської центральної районної бібліотеки Олена Кепша.
           Член Національної Спілки письменників України Василь Кузан висловив думку про важливість  присутності історичної памяті про видатних людей нашого краю. Завдячуючи ініціативі та настирливості жителів села Ільниці, небайдужих до творчості письменника, ми сьогодні відзначаємо цей пам’ятний ювілей.
           З словами подяки за проведене свято від педагогічного колективу та учнів шкіл подякувала вчителька Іршавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Катерина Йосипівна Попович.

Провідний методист районного
будинку культури  Любов Філеш

























Немає коментарів:

Дописати коментар