середу, 3 вересня 2014 р.


Мальовнича Іршавщина багата на видатних і талановитих людей. Всіх їх об’єднує любов до рідного краю. Ми горді тим, що у нас народилась така унікальна людина, уродженець села Ільниці – письменник-прозаїк Василь Фенич, 100-річчя з Дня народження якого відзначаємо цьогоріч. За 35 років свого життя, він устиг створити не багато, та зроблене засвідчує потужний талант, якому судилося торкнутися великих подій в історії рідного краю до війти і по війні.
Він був видатним літератором 30-40  років. З цієї нагоди відбулося відкриття меморіальної дошки, яка була встановлена на загальноосвітній школі I ст. «Березник», де колись Василь Фенич працював директором. На відкритті виступив сільський голова – Віктор Симканинець, депутат районної ради, член оргкомітету – Василь Павлище, заступник голови райдержадміністрації Михайло Полончак, начальник відділу культури і туризму – Ганна Матіко, директор школи -  Марія Куртинець. Отець Василій, настоятель Ільницької Свято – Покровськї церкви разом із прихожанами освятив меморіальну дошку.
          Свято продовжилося конференцією, яка була проведена в будинку культури «Шахтар» с. Ільниця. Про життя і творчість Василя Фенича розповіла вчителька Ільницької ЗОШ I-II ст., племінниця письменника-новеліста- Віталія Світлик. Про пошукове та документальне підтвердження місця знаходження могили письменника в м. Мукачево розповів Василь Павлище.  Про впорядкування збірки творів говорив упорядник Андрій Світлинець – директор історико-краєзнавчого музею м. Іршава. Одним із організаторів святкування ювілею Василя Фенича був житель села Ільниці, член оргкомітету – Василь Ловска, який виготовив ескізи меморіальної дошки та надмогильної плити, зібрав матеріали для документального фільму.
У виконанні народного фокального ансамблю «Ільничанка», прозвучала прем’єра пісні «Маєва пісня», слова Віталії Світлик, музика Людмили Білозір.
Про творчість письменника-прозаїка говорили члени Національної спілки письменників України, письменник казкар  – Василь Шкіря та поет Василь Кузан, який також вніс пропозицію про перейменування вулиці «Матросова» в м. Мукачево, на вулицю «Фенича».
Готуючись до відзначення 100-річчя з Дня народження письменника не могли осторонь цих подій стояти митці пензля, члени народного районного обєднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави», а саме: Олександр Дворак, Антоніна та Ольга Дурди, Михайло Дочинець, Любов Поштак, Олександр Іванишинець, Василяь Ловска та інших.  «Я народився під закосиченим узбіччям Синяка…», таку назву носив одноденний районний пленер.  Голова районного обєднання Василь Філеш, ознайомив присутніх з художніми полотнами, які були представлені на виставці та подякував сільському голові – Віктору Симканинцю, директору Ільницької ЗОШ –  I-III ст. Ользі Попович, культосвітнім працівникам, за підтримку в організації пленеру. Пленерні роботи будуть презентуватися у вересні у виставковому залі районного будинку культури. Заступник голови Іршавської районної державної адміністрації, Михайло Полончак, привітав всіх учасників конференції та подякував членам оргкомітету за проведену роботу по відзначенню 100-річчя з Дня народження письменника Василя Фенича.
Також цього дня у с. Ільниця відзначали день Шахтаря. Виходячи із ситуації на сході України організатори Після конференції


Любов Філеш – секретар оргкомітету, провідний методист
районного будинку культури








Немає коментарів:

Дописати коментар