пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

Хорове мистецтво в районі відроджується

            7 вересня 2014 року концертна зала  Іршавського районного будинку культури  знову зібрала своїх глядачів. Тут відбувся концерт хору працівників культури, який пройшов в рамках відзначення 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря – Т.Г.Шевченка і був продовженням, започаткованої хором благочинної акції «Повертайтесь живими» в підтримку української армії, що знаходиться в зоні АТО. Учасники колективу – це клубні та бібліотечні працівники, окрема категорія викладачів дитячих шкіл мистецтв.
            Вшановуючи хорове мистецтво і вболіваючи за його збереження хор працівників культури, керівником якого є провідний методист Іршавського РБК Оксана Сідор, відзначив два роки своєї творчої діяльності.  На розсуд глядача була представлена майже півторагодинна програма різної тематики. Це і духовна пісня ( «Богородице Діво, радуйся…» обр. Я.Яциневич, «Юбілате» - Ласло Галмос; патріотична тематика ( «Ти прекрасна, о наша Вітчизно» Дж.Верді, «Віє вітер» - українська народна пісня в обр. О.Пономарькова,  «Наливаймо браття» -козацька. Відомо, що рік 2014- оголошений Роком Великого Кобзаря, тож відповідно оформлена сцена і виконані хором «Заповіт» та «Реве те стогне Дніпр широкий» додали концерту ще більшого патріотичного піднесення. У виконанні хору прозвучали також обробки народних пісень «Марина» - обрядова пісня в обробці К.Домінчена, дві закарпатські народні пісні «Через поле широкоє» та «Покладу, покладу» в обробці Д.Задора. Програму концерту завершувала славнозвісна «Верховино, мати моя» Михайла Машкіна – солісти Микола Боїшко та Олександр Голіба, яка вже стала візітівкою колективу.
            Приємно вразив відеорепортаж про історію створення та творчу діяльність колективу. За дворічну творчу діяльність колективом здійснено майже 15 концертних виступів. Це обласні фестивалі: лемківського мистецтва «Лемківська ватра» на Великоберезнянщині, русинської пісні «Червена ружа» в м. Мукачеві, стрілецької пісні «Красне поле» в м. Хусті, районні фестивалі та свята, за що був нагороджений грамотами та подяками різних рівнів.
            Творчий колектив привітав та вручив грамоту керівнику хору Оксані Сідор голова Іршавської райдержадміністрації В’ячеслав Свічкарь, а також начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Юрій Глеба. З маленьким днем народження хор приїхали привітати їхні колеги – творчі колективи Ужгородського районного будинку культури: народний вокальний дует Сергія та Тетяни Раховських, інструментальний ансамбль «Рапсодія» ( керівник Леся Дубенко). Гучні оплески лунали від щирих глядачів, а це керівники народних колективів району, хормейстери, керівники дитячих шкіл мистецтв, сільські голови та інші любителі та цілувальники хорового мистецтва.







Немає коментарів:

Дописати коментар