середу, 27 лютого 2013 р.

Іршавщина
повинна мати імідж туристичного краю 
   Відомо, що Закарпаття знаходиться в центрі Європи… Який же цікавий  жереб випав для нас, іршавчан, чий район розташований в серці Закарпатської області. Але не тільки цим цікавий наш край…

 Безперечно, туристів які дедалі більше проявляють інтерес саме до нас, зацікавить Національний природний парк "Зачарований край", в якому знаходяться два неповторні об’єкти: це оригінальний скельний масив «Смерековий камінь» та унікальне рідкісне верхове сфагнове болото "Чорне багно". Даний об’єкт відомий в науковому світі тим, що там росте багато рідкісних рослин занесених до  Червоної книги України, в тому числі квітка-росичка, яка має властивість «поїдати» комах. Також зачарують подорожуючих полонина Кук та гора Бужора, з яких постає мальовнича панорама відомих Боржавських полонин. Відпочинок в Іршаві - це також можливість познайомитися з гостинними мешканцями сіл, які зберігають багатовікові традиції краю, зокрема народні ремесла -  гончарство, ковальство, ткацтво, ручна обробка дерева, лозоплетіння і звичайно ж унікальний фольклор, завдяки якому нас упізнають і радо вітають не тільки в Європі, а й в інших країнах світу.

 
Звичайно ж раритетне історичне значення має єдина в краї «маленька» залізниця з діючою гілкою колії до Виноградова. Як усім відомо, болючим питанням для іршавчан є доля вузькоколійки, за яку вже тривалий час йде боротьба і обов’язком для наших громадян, є її збереження та перетворення на туристичну родзинку, адже подібних об’єктів не так вже й багато в Європі. Внаслідок, це стане потужним внеском у розвиток туризму не тільки на Іршавщині, а й Закарпатті в цілому, дозволить зацікавити туриста, а це в свою чергу принесе чималий прибуток та надходження до місцевого бюджету .
 З метою популяризації культурної спадщини наших предків, щорічно проводиться кілька фестивалів.  Найпопулярнішим з яких є фестиваль ковальського мистецтва «Гамора». На цей фестиваль протягом двох днів приїжджає кілька тисяч туристів, для того, щоб побачити унікальну і єдину в Європі діючу кузню. На території кузні музею в цей час працюють вмілі ковалі з різних регіонів України, які дивують глядачів своєю майстерністю та унікальними виробами. Серед екстраординарних експонатів найбільше запам’яталися: «ковальський автомобіль», який був презентований на «Гаморі – 2011», майстром з с. Білки Петром Зейканом, також занотувалася викувана скрипка майстра з м. Іршава - Павла Густі та колективний виріб, який було зроблено у цьому році – скринька, для пожертв на розвиток музею. Але в районі є не тільки кузня-музей «Гамора», а й ряд інших музеїв. А саме, літературно -  меморіальний музей Юрія Мейгеша у с. Великий Раковець, Чорнопотіцький історико-краєзнавчий музей, що носять звання «народний».
 Для того, щоб покращити роль туризму  в нашому  районі розроблено та прийнято «Програму розвитку туризму та рекреації в Іршавському районі на 2010-2015 роки». Основною метою Програми є здійснення заходів, спрямованих на розвиток туристично-рекреаційної галузі в районі, забезпечення умов для повноцінного функціонування суб'єктів туристичної діяльності, залучення інвестицій, створення туристичного продукту  здатного максимально задовольнити потреби міжнародного і внутрішнього туризму.
 На даний період першочерговим і  актуальним питанням для нас є необхідність створення туристично-інформаційного центру, який зможе надати відпочиваючим інформацію щодо туристичного потенціалу нашого району. Також варто «поставити на ноги» зелений туризм, щоб гармонізувати розвиток сільського туризму  і, звичайно ж, поступове створення якісної інфраструктури. Ці завдання необхідно вирішувати, щоб туризм та рекреація були пріоритетом на Іршавщині. Саме в цьому напрямку і намагається зосередити свої зусилля Іршавська райдержадміністрація та районна рада!
                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар